Tanker om barn og unge

Det er tid for konfirmasjon over hele landet og mens mange kanskje er ferdig er det flere som står for tur. I den anledning skal de unge settes pris på og det skal gjøres med pomp, prakt, en solid fest og en dugelig gave. Nå viser deg seg at gavene ikke er noe hva som helst, for det er faktisk snakk om at man i snitt i år skal bruke 11.100 kroner på gave til konfirmanten – og nå er det flere som maner til at man må dra bremsene på.

Det handler isolert sett naturligvis om gaven og hvilke forventninger man gir de unge. De forventer å få en stor gave og hvis det ‘bare’ blir 5.000 kroner så blir de skuffet – utrolig nok! Men hvis vi ser litt bredere på dette så handler konfirmasjonen og gavene som tilhører denne merkedagen noe langt mer.

Det handler om at man gir barn urealistiske og til dels uoppnåelige forventinger for hva livet har å by på, og dette er noe de vil ha med seg i ryggsekken når de selv blir voksne. Eksperter tror at dette kan føre til at de unge utvikler et uheldig forbruksmønster som i verste fall kan føre dem ut i gjeld tidlig. Dette er naturligvis svært uheldig og forbrukslån og lignende ting er kort fortalt ment for de som har greie på penger og som har økonomi til å kunne takle denne kostnaden.

De verdiene du utviser overfor ditt eller dine barn er noe som vil gjenspeile seg i deres økonomiske atferd senere i livet og hør her: det er ingenting galt med å si følgende: ‘Du får ikke en gave til 10.000 kroner hos oss… det har vi rett og slett ikke råd til. Husk på at du i tillegg får en helt fest som vi skal betale for.’

Barn har ikke vondt av å høre sannheten fra dere og det handler om at man skal gi dem et solid fundament for voksenlivet. Med så høye forventninger som dette så er det ikke sikkert at de skjønner verdien av pengene, og denne verdien skjønner man først når man selv må jobbe for å skaffe dem til veie. Da blir det plutselig ikke nok med en vaskejobb eller en malejobb, og da har man skapt et samfunnsproblem.