Synkende oljepriser gav rød børs

Oljeprisene fortsetter å falle og det første til at det ble røde tall på Oslo Børs – forvalteren Jan Petter Sissener er bekymret over utviklingen.

oljedråpe

Prisen for et fat norsk Nordsjøolje selges nå for 82,52 dollar og for en oljedrevet norsk økonomi er det ingen tvil om at dette har en alvorlig innvirkning på økonomien her til lands. Prisfallet var på 2,67 prosent og for å illustrere nedgangen så ble oljen for en måneds tid siden omsatt for hele 94,67 dollar fatet. Denne nedgangen er naturligvis uheldig og svært dårlig nytt for mange selskaper på Oslo Børs, og i dag endte børsen ned 1,28%.

Fallet i løpet av den siste måneden har vært på markerte 12,83% og for norsk oljeindustri er dette tall som får innvirkning på verdien deres. I løpet av den siste måneden har nedgangen på Oslo Børs alene vært på 5,04 prosent, og i dag fikk altså de oljesensitive aksjene seg nok en trøkk. Statoil endte ned litt i overkant av 3% mens Seadrill falt hele 6,3%. Selskaper som Prosafe og PGS gikk ned henholdsvis 5,34% og 4,33%.

Forvalteren Jan Petter Sissener forklarer overfor Hegnar.no at han er bekymret over utviklingen og at det er vrient å se for seg hvordan utviklingen blir videre. Han er imidlertid sikker på at den reduserte oljeprisen vil føre til en nedgang i investeringene her til lands.

Han forklarer videre at han har sett estimater som tyder på en oljepris ned mot 75 til 80 dollar fatet, men han ser samtidig ikke for seg at dette er priser som vil holde seg spesielt lenge. Når det er sagt så forteller han at man med god grunn kan være bekymret over den videre utviklingen i den norske økonomien, og frykter at børsen blir taperen om ikke oljeprisene viser bedring fremover.

Fra Statoils side ser man for seg en pris på oljen på 80-85 dollar fatet inn i det nye året med mindre Organisasjonen for petroleumseksporterende land (OPEC) bestemmer seg for å kutte i kvoteproduksjonen på det kommende møtet deres.

Årsaken til at oljeprisene skal ha falt er en overraskende lav etterspørsel fra Kina samtidig som produksjonen av skiferolje i USA har økt.