Nytt om forbrukslån og banker

Det har dukket opp både positive og negative saker om forbrukslån og bankene som tilbyr dette i løpet av denne uken, og vi skal kikke litt på de sakene som har vært oppe i denne artikkelen. For det første kom det en rapport fra Finanstilsynet hvor man alarmerte om sterkt voksende forbrukslångjeld i norske husholdninger og for det andre har det dukket opp en sparemulighet som de færreste kanskje hadde sett for seg.

Den første saken dreier seg altså om at vi får stadig større forbrukslångjeld i Norge i dag og at veksten er stor og går raskt. Finanstilsynet kunne i sin rapport om økonomiske utsikter for 2016 fortelle at nordmenn vet utgangen av 2015 hadde til sammen 90 milliarder kroner i forbruksgjeld. Dette utgjør kun 3% av det samlede gjeldsnivået vårt i dag, men allikevel har veksten fra året før vært på solide 11 prosent. Dette bekymrer man seg over, samtidig som man ser at boligprisene stiger mye mer enn lønningene, samtidig som flere og flere blir arbeidsledige og at det går trått med den norske økonomien.

Vi oppfordrer rett og slett folk til å bruke vettet når de skal søke om lån og være 100% sikker på de klarer å betjene ekstra gjeld. Har man for mye gjeld kan det være smart å refinansiere.

Det andre er en gladnyhet, og dette er noe som du kanskje ikke visste. Var du klar over at du kan få en effektiv rente på høyrentekontoer i forbrukslånbanker på nærmere 2%? Nei, det var du kanskje ikke, og nå er det en stadig økende trend at flere og flere putter sparepengene sine i disse bankene, for i din vanlige bank vil du sannsynligvis ikke få bedre rente enn 0,60 prosent eller noe deromkring. Bankene har nemlig behov for kapital for å kunne låne ut penger, og da kan de tilby høy rente på innskudd og samtidig låne pengene videre ut og ta betalt i form av renter på opptil 20%.

Det betyr at både du og banken nyter godt av nordmenns søken etter forbrukslån! Har du fått for høy forbruksgjeld? Les mer her om refinansiering!