Milliardsamarbeid er over

Mange løftet på brynene da det ble kjent at superduoen John Fredriksen og Tor Olav Trøim i nylig opphavet et 19 år gammelt samarbeid som har vært nærmest for en eventyrhistorie i finansverden å regne.

Trøim, som har blitt regnet som Fredriksens høye hånd, har vært med på og hatt en sentral del i den kolossale veksten i Fredriksens selskapet og mange ble derfor overrasket da det ble klart at denne æraen var over. Like overrasket var imidlertid ikke den kjente finansmannen Øystein Stray Spetalen.

– Unormalt

Spetalen uttalte at han ikke var spesielt overrasket over bruddet mellom de to finansagentene og mente tvert i mot var unormalt å klare å samarbeide så lenge. Samtidig roste han dem for de fantastiske resultatene de har hatt i denne perioden.

For at det har vært bemerkelsesverdig gode resultater er det ingen tvil om, og selskapene disse to herremennene har kontroller har hatt en eventyrlig utvikling og har blitt størst på en rekke forskjellige områder. Vi kan her nevne Frontline innen shipping, Marine Harvest innen lakseoppdrett og riggvirksomheten i Seadrill.

Nyheten som ‘skilsmissen’ og stemningen mellom de to gigantene virket lenge å være helt grei, men i går kom det fram at Trøim er ute av styret også i Marinae Harvest. Dette innebærer at han er ute av alle styrene hvor Fredriksen er den dominerende eieren. Ting kan derfor tyde på at de to har røket uklar, og det skal ha vært uenigheter om veien videre som skal ha forårsaket dette. Trøim er kjent som en som tar større risikoer enn Fredriksen, og dette kan altså ha ført til det endelige bruddet.

Marine Harvest falt på aksjemarkedet da nyheten om Trøims fratreden ble kjent og dette sier ikke så rent lite om mannens posisjon i det som er verdens største sjømatprodusent.