Leasing

Det er stadig flere som velger å lease bil fremfor å kjøpe bil i Norge i dag, og dette har ført til at blant annet bruktbilmarkedet er sterkt presset – i hvert fall for biler som er mer enn 3 år gamle.

Det er uten tvil en stor del nordmenn som ønsker seg ny bil men som ikke har finansielle muskler til å ta opp et nytt lån eller som rett og slett ikke ønsker mer lån, og å lease bil kan dermed være perfekt.

Vi tar en kort gjennomgang her av hva leasing dreier seg om.

Hva er egentlig leasing?

Å lease er kort fortalt en slags mellomting mellom det å eie (finansiere via lån) og det å leie. Det er i bunn og grunn utleier som eier de som leases mens du har bruksretten. I utgangspunktet kan hva som helst leases og både hvitevarer, brunevarer, biler etc. kan finansieres på denne måten.

Når det gjelder bil så er fordelen ved å lease naturligvis at du får en splitter ny bil som er trygg og miljøvennlig, og avtalen strekker seg over et bestemt tidsrom. Deretter leverer du den tilbake, og dette vil derfor være perfekt for dem som kjøper seg ny bil ofte. Er man i denne gruppen kan fort det å lease bil lønne seg fremfor å kjøpe.

Som regel må man legge en kontantandel på bordet når man skal lease en bil, og i tillegg må man også bla opp et etableringsgebyr. Deretter kommer det en månedlig leie helt frem til kontrakten er utløpt, og da skal som sagt bilen returneres til eieren.

Hvor stort månedsbeløpet er vil være avhengig av flere elementer, og deriblant nybilprisen og størrelsen på kontantandelen du legger på bordet. I tillegg vil faktorer som antatt verditap, kjørelengde og rente naturligvis ha en innvirkning.