Lånesituasjonen i Sverige

Lånesituasjonen diskuteres med minst like stor styrke i Sverige som i Norge, og det er mer eller mindre som forventet. Også der blir forbrukslånene svartmalt, og det skrives med store og skremmende bokstaver i både papirmedier og på nettet. Denne artikkelen er med på å nyansere bildet litt og er verdt en lesing.

At forbrukslån får kritikk er ingen stor nyhet og det skrives i det vide og brede om hvor stor forbrukslånsgjelden er både i Norge og Sverige. Årsaken til den store negativiteten er nok mangefasettert, men at lånet er usikret og dermed har høy rente, samt at man kan bruke det til akkurat hva man vil (forbruk inkludert) er nok viktige bidragsytere i så måte.

Man sitter allikevel igjen med følelsen av at kritikken har litt for stor slagside og at de vanlige boliglånene slipper for lett unna. Artikkelen vi lenker til her viser at forbrukslånene utgjør ca 7% av den totalte gjeldsbyrden i Sverige, mens boliglånene står for 81%. Er det ikke da et betimelig spørsmål å undre seg over hva som er den virkelige tikkende bomben? Hva vil skje hvis man får et skikkelig løft i boliglånsrentene og at de stiger med, la oss si, 4-5%.

Sverige opererer for tiden med en negativ styringsrente og det innebærer naturlig nok at også boliglånsrentene er lave. Dette betyr samtidig at prisene på boliger stiger ettersom kjøpekraften blir større. Store boliglån med lave renter er ikke nødvendigvis farlig, men i det øyeblikket det kommer et rentehopp kan bli skummelt – både i Norge og Sverige.

Frykten for en boligboble er høyst reell og de som sitter med boliglån på flerfoldige millioner kroner vil kunne oppleve sitt livs økonomiske mareritt hvis rentene stiger. Det er derfor ekstremt viktig at man bruker den perioden nå med lave renter til å gjøre seg beredt til vanskeligere tider – for de vil utvilsomt komme. Både i Norge og i Sverige vil det være lurt å betale ned ekstra på boliglånet slik at man reduserer det så mye som man kan nå mens man har ekstra penger, og man bør også forsøke å opparbeide seg en buffer på sparekontoen til den dagen man utvilsomt vil få bruk for det.

Det er nå man har muligheten til å forberede seg og da er det smart at man griper sjansen.