Justering av lån

Refinansiering er i vinden om dagen og om dette kan være en god idé for deg vil være avhengig av flere ting, deriblant hvilken type lån du har – vi gir deg litt informasjon om dette i vår artikkel.

Grunnene til at man ønsker å refinansiere eller justere boliglånet kan være flere, og kanskje er det ønsket om å spare litt penger ved hjelp av reduserte renter frister mest? Noen har også behov for ekstra midler til oppussing eller ombygging av egen bolig, mens andre kanskje ønsker å bruke den forbedrede sikkerheten til å kjøpe eg en ny bil. Det er altså mange muligheter som ligger i det å refinansiere, og man har også muligheten til å bake inn dyr forbruksgjeld i boligen hvis man ønsker det.

Forberedelser

Hvis man skal refinansiere må man først ta stilling til om dette er det rette tidspunktet å gjøre det på. For det første er man derfor nødt til å få en oversikt over hvor mye man har i gjeld samt hvor mye av denne man ønsker å refinansiere. Banken vil kunne beregne hvor mye man kan låne men det er til syvende og sist du som må tenke over om de økonomiske forpliktelsene er forenelige med det livet du ønsker å leve.

Når man refinansierer så er prinsippet dét at man faktisk tar opp en nytt lån, og det nye lånet brukes til å betale ned et gammelt lån man har. Mange ganger foregår dette når man skal bytte en bank med det målet for øyet å få bedre vilkår på lånet, eller ved at man ønsker å utvidelse av lånet man allerede har.

Ønsker du å bedre økonomien din for å spare penger, kan det være gode råd å hente her.

Ved å refinansiere kan man derfor tilføre økonomien sin frisk blod og dermed en kjapp bedring, og som sagt gjelder dette spesielt i de tilfellene hvor man samler kostbar og usikret gjeld. Eksempler på dette kan være kredittkortgjeld, billån, forbrukslån og eventuelt andre kostbare smålån.

Smart?

Om en refinansiering vil lønne seg eller ikke vil være avhengig av hva du forsøker å oppnå, og det er det sannsynligvis bare deg selv og banken som enes om – det anbefales derfor at du kontakter dem for å finne ut av hva som er det lure å gjøre i forbindelse med din økonomiske situasjon.

Nordea har noen gode råd som omhandler det å refinansiere og ramser opp følgende fordeler:

Refinansiere for å samle alle låneforpliktelser på ett sted og nedbetale raskere
Refinansiere/bytte bank for å oppnå lavere rente/gunstigere betingelser
Refinansiere for å redusere terminbeløpet ved å forlenge løpetiden
Refinansiere fra flytende rente til fast rente lån for å få mer forutsigbare lånekostnader
Refinansiere for å øke lånesaldo og ta ut likviditet til investering