Hva vil gjeldsregisteret gjøre?

Det etter hvert så omtalte gjeldsregistrert som mange aktører ha, med unntak av Datatilsynet, har rukket å bli en varm politisk potet – og da mener vi ikke en deilig bakt potet, men en potet som er så varm at ingen egentlig vil røre ved den!

Dette gjeldsregisteret har blitt aktualisert etter VGs enorme fokus på inkassogjeld i Norge den siste tiden, men fortsatt er det forholdvis stille angående dette fra regjeringskontorene.

Hva er gjeldsregisteret? Dette er et register hvor absolutt all forbruksgjeld som alle nordmenn har skal oppføres (kredittkort, forbrukslån, handlekontoer etc.) og årsaken til at man ønsker et slikt skal være muligheten det gir å begrense hvor stor slik gjeld norske mennesker kan sette seg i. Alt høres i utgangspunktet vel og bra ut, men som sagt så har altså Datatilsynet satt seg på bakbeina når det gjelder dette og årsaken er god nok den: de mener at de aller fleste nordmenn håndterer sine kredittkort, sine handlekontoer og sine forbrukslån på en god måte og at de klarer å betale det ned uten noen viderverdigheter. Datatilsynets jobb er jo som sagt i all hovedsak å hindre unødig overvåking av Norges innbyggere og det mener de at dette registeret vil føre til. Hovedpoenget er altså at det bare er noen få som nyter godt av det, og det er akkurat det som er problematisk med dette.

Også Solveig Horne fra regjeringen har virket litt usikker på om dette er veien å gå, og hun har i ganske klare ordelag sagt at det er enhver nordmanns eget ansvar når de setter seg i gjeld som de ikke klarer å håndtere. Når det gjelder nettopp dette så har mange snakket varmt om å få større grad av spesialisert økonomiundervisning inn i skolene, og dette kan nok sannsynligvis være smart.

Det å lære seg å måtte gjøre opp for seg det man er skyldig først, for deretter å kunne bruke det som er til overs synes å være vanskelig for mange. Derfor er nok dette noe som må inn nærmest med ‘morsmelka’.

Enn så lenge får vi bare vente i spenning på gjeldsregisteret og se om det i hele tatt blir noe av dette prosjektet – vi har vel egentlig våre tvil.