Forbrukslån ingen problem

Som en nettsted som har et sterkt fokus på økonomi og finans har vi sterke synspunkter på det aller meste som rører seg innenfor dette feltet i Norge i dag, og den siste tidens oppstandelse om de ‘svartelistede’ nordmennene har vi lest med lupe og blitt like forbauset som vi har blitt vantro. Fokuset fra blant annet VG har vært ekstremt skjevt og dette er man nesten nødt til å kommentere.

Nordmenn har 35 milliarder kroner i inkassogjeld, og denne gjelden er 15 milliarder høyere enn for 5 år siden. Og det kan virke som om at forbrukslån og kredittkort får skylden for dette, men budskapet til ekspertene som har uttalt seg i denne saken drukner i vanvittige store grafer og skandaleoppslag om mennesker som har satt seg i bunnløs kredittgjeld, og at det var utrolig hvor fort de havnet i ‘uløkka’.

Klemt innimellom bilder og grafer og store overskrifter står det følgende å lese fra en av ekspertene som har uttalt seg: inkassogjelden er ikke større, gjennomsnittlig sett, enn at en familie med nokså dårlig råd kunne håndtert den uten problemer.

Pussig hva? Og den logiske fortsettelsen av dette trenger man ikke å være et matematisk geni for å forstå, og da stiller man seg kanskje spørmålet: hvordan har vi havnet i denne situasjonen da?

Svaret på dette er så enkelt at det nesten er til å gråte av: vi har ikke peiling på økonomi! Verre enn dette er det ikke. Har man ikke peiling på økonomi gjør man idiotiske valg, og da er altså den store gjennomgangstonen at staten skal holde oss trygt i hendene og geleide oss bort fra alt det som er vanskelig og vrient.

Det er ingenting galt med forbrukslån. Det er ingenting galt med kredittkort. Det er ingenting galt med handlekontoer. Det er derimot noe fundamentalt galt med nordmenns kunnskap om økonomi. Så enkelt er det. Så kan hvermansen som faktisk ha kontroll sitte bak hver sine skjermer og hamre ned sin selvberettigede harme over de ‘fæle’ inkassoselskapene og kredittinstitusjonene, i stedet for å komme med kreative forslag for hvordan man kan få opp økonomikunnskapene i befolkningen.

Det kan også være slik at man bør gå for mer dyptgripende endringer: er kanskje forbrukssamfunnet skylden i dette? Er det for mye press? Hvorfor er det slik at unge faktisk må ta opp lån for å betale depositumet? Løsningen er ikke så entydig og enkelt at det bare går an å skylde på forbrukslånet eller kredittkortet. Folk er vel opplyst om at slike lån koster, og da er det enkelt og greit for dem å gjøre en vurdering om dette er noe økonomien deres kan klare.