Forbrukslån – ikke bare i Norge!

Det kan kanskje virke som at vi i Norge er fullstendig spinnville når det kommer til pengebruk, og da spesielt pengebruk med penger som vi ikke har! Fenomenet er godt kjent som forbruksfinansiering og dette kan forholdsvis enkelt gjøres ved hjelp av kredittkort eller forbrukslån – kort fortalt.

Forbrukslån i Norge

Så er spørsmålet: er det kun i Norge at det er slik? Er det kun vi som søker etter forbrukslån for å finansiere forbruket vårt? Naturligvis er det ikke slik og et godt bevis på dette er den kolossale veksten til Bank Norwegian som i løpet av få år har blitt en finansieringsgigant på det nordiske markedet.

Også i våre naboland

Bank Norwegian har hatt en eventyrlig vekst, og det har det blitt skrevet utallige artikler om. I artikkelen som er skrevet i januar i år kommer det frem at banken tilbyr både kredittkort og forbrukslån og at den er eid av Norwegian Finans Holding – et børsnotert selskap på Oslo Børs. Selskapet kunne beretter at de etter skatt kunne levere et resultat på nesten 960 millioner kroner i 2016, mot 544 millioner kroner året før – altså en vekst på kolossale 76%!

Årsaken til den enorme veksten er enkel: selskapet etablerte seg først i Norge før de raskt også tok for seg i Sverige. I fjor var det en ekspansjon til både Finland og Danmark, og da sier det seg selv at pengene vil renne inn. Det forteller også en annen ting: det er slett ikke bare nordmenn som tar opp forbrukslån og skaffer seg kredittkort!

Forbrukslån, i blant annet vår naboland Sverige, er altså slett ingen nyhet for å si det sånn, og det er utvilsomt mange stedet der hvor man får hjelp til å søke lån – og et godt eksempel på det er Lånemäklaren.se.

Slike selskap fyller én funksjon: det er nemlig å hjelpe kundene sine til å skaffe det billigste forbrukslånet som er tilgjengelig på markedet, noe som gjøres ved å få kunden til å sende inn en søknad før selskapet sender søknaden videre til samarbeidende banker. Resultatet blir dermed at de nærmest fallbyr hverandre for å sikre seg kunden med det resultatet at kunden får et billigst mulig lån.

Slike sider finnes det flust av i Norge også, og det er en fin måte for norske lånetakere å skaffe seg et så billig lån som mulig. Sider som dette er derfor meget populære, og brukes flittig av innbyggere over hele Norden – som vi altså ser et tydelig eksempel på.

Hva er årsaken til populariteten?

Ja, hva er egentlig grunnen til at slike lån er så populære blant oss nordmenn og forøvrig også blant andre mennesker over hele verden (for ja, mennesker over hele verden tilbys slike lån)? Det er jo naturligvis flere forskjellige grunner til at lån som dette er utrolig ettertraktede, men den kanskje aller største fordelen er at man står fritt til å bruke pengene akkurat slik som man måtte ønske – og den friheten er det mange som ønsker å benytte seg av!

Forbrukslån i vekst

Lånet er et forbrukslån og det innebærer at man ikke behøver å stille sikkerhet for det beløpet man låner, og derav følger den høye renten. Når bankene gir ut penger på denne måten ønsker de naturligvis å sikre seg i størst mulig grad, og det gjør de ve då kreve inn høyere renter enn for eksempel et tradisjonelt boliglån. I et boliglån får en bank sikkerhet i boligen og det betyr at de har muligheten til å selge boligen og skaffe tilbake pengene sine. Derfor kreves det takst for at de ikke skal gi ut et lån som er større enn boligens verdi.

At forbrukslånene ikke krever sikkerhet betyr samtidig at bankene ikke har satt noe krav til hva pengene skal brukes til, noe som igjen fører til at kunden kan bruke pengene til akkurat dét de måtte ønske. Verre enn dette er det faktisk ikke, men samtidig er det sm sagt akkurat dét som gjør lånene så attraktive.

Har man for eksempel behov for en ny vaskemaskin eller er nødt til å utføre en reparasjon på en bil så vet man at det finnes penger tilgjengelig i en eller annen form. Mangler man litt penger til å finansiere ferien er naturligvis dét også en mulighet.

Problemet

Det har dog oppstått problemer i Paradis, og det handler rett og slett om at Finanstilsynet mener nordmenn tar opp alt for mye forbrukslån og at kredittgjelden nå er i ferd med å bli urovekkende stor – og mye av årsaken til dette er den høye renten. Dette har ført til at man er i ferd med å innføre en rekke innstrammingstiltak fra myndighetenes side og i første omgang har man sett på dette med markedsføring.

Høy rente forbrukslån

Det har blitt satt strengere krav til hvordan bankene kan markedsføre sin egen geskjeft, og deriblant ligger det at markedsføring skal være tydelig merket samt at de skal komme klart frem hvilket produkt det er som markedsføres. Det skal heller ikke legges opp til at den som søker om lån eller kreditt å ta kjappe avgjørelser eller at man oppnår fordeler med å gjøre nettopp det. Et annet moment er at om man som lånesøker avslår et tilbud man ha fått så skal bankene respektere det avslaget, og man skal med andre ord ikke bli forsøkt overtalt til å ta lånet allikevel.

Til høsten ligger det også i kortene at det skal komme et gjeldsregister som skal sørge for at det blir vanskeligere å ta opp forbrukslån og kreditt for de som egentlig ikke har økonomi til det. I dette registeret skal det til enhver tid være oppdatert informasjon om lånesøkerens finansielle tilstand når det kommer til lån, og håpet er altså at dette skal bremse gjeldsveksten og sørge for at man får færre gjeldsofre.

Registreret har vært under planlegging i flere år og under flere regjeringer og har ikke vært så rent lite omstridt, og blant annet har Datatilsynet vært spesielt kritiske. Deres jobb er i all hovedsak og sikre oss mot unødig overvåking i samfunnet, og har derfor ment at dette registeret er et problem all den tid folk flest håndterer sine forbruks- og kredittutgifter på en grei måte. Dette har vi drøftet mer i denne artikkelen.

Som du skjønner: forbrukslån er ikke bare noe særnorsk! Tvert i mot vil vi si, og til og med i USA og England finnes det enorme aktører innenfor denne sektoren som tilbyr lån som går under navnet ‘payday loans’. Slike lån er viktige og gode produkter i markedet og noe som er nyttig for de sm ikke vil eller ikke har sjansen til å stille sikkerhet – og i enkelte tilfeller vil det være unødvendig å gjøre det all den tid man kanskje bare har behov for et lite lån til å få utført et eller annet prosjekt.