For lav aldersgrense for forbrukslån?

Vi har sagt og skrevet mye om forbrukslån på våre sider, og dette er selvsagt helt naturlig all den tid vi er veldig opptatt av personlig økonomi og finans. I denne artikkelen skal vi tenke litt over dette med aldersgrenser i forhold til det å søke om forbrukslån og om det burde gjøres noen endringer der.

I dag er det slik at man kan få lån i en rekke banker i Norge etter at man har fylt 18 år, men det finnes naturligvis unntak også her. I Danmark kan man i denne oversikten se at de aller fleste er nødt til å være fylt 20 år før de kan søke, mens det bare er unntaksvis at 18-åringer kan regne med å få seg et lån – eller i hvert fall søke.

Det er ingen tvil om at det er en stor forskjell i mentaliteten hos en 18 åring og en 20 åring, og dette burde kanskje bli tatt mer hensyn til i Norge i dag, og spesielt i forhold til dette med forbrukslån. Slike lån kan i og for seg være uskyldige nok, men å tro at en 18 åring vil ha like stor kontroll over egen pengebruk som en som er mer voksen er i beste fall naivt å tro. Det handler om å forstå konsekvensene av egne handlinger, og det faktisk slik at man burde være i stand til å forstå hva som kan skje hvis man ikke klarer å tilbakebetale pengene for et lån som dette. Kanskje har man begrensede muligheter til å refinansiere hvis problemene skulle være ute? Kanskje må foreldrene tre støttende til? Hva om foreldrene ikke har en slik mulighet da?

Det er mange ting man skal tenke over som ung voksen, og man skal ikke ta opp et lån selv om man har muligheten til det, i de tilfellene hvor man kanskje har en usikker økonomi. Kanskje burde aldersgrensen i Norge vært hevet på dette feltet, og satt til minimum 20 år?

Debatten er i alle fall interessant nok, og er noe som snart burde tas opp.