Etter den søte kløe

Norsk økonomi har ridd på en medgangsbølge i en årrekke, men som sentralbanksjefen sa i sin tale her for et par dager siden: vinteren kommer.

Sitatet er hentet fra tv-serien Game of Thrones og spiller naturligvis på at nedgangstidene er på gang, og at vi i Norge står overfor store endringer i vår økonomi. Dette gjelder også vår personlige økonomi, og det kan virke som at nordmenn har problemer med å ta inn over seg at tidene er i ferd med å endre seg. Det virker ikke som om forbruket er i ferd med å bremse opp, og selv om stadig flere mister jobbene sine er det faktisk slik at man like fullt reiser til syden på ferie allikevel.

Dette kan jo naturligvis være uheldig, for mister man jobben i løpet av sommeren eller høsten, så vil man fort kjenne denne ferien på kroppen. Moderasjon og oppsparing i tiden som kommer vil være ekstremt viktig og klokt.

Har man en stram økonomi så kan det være smart å gjøre noen grep nå før man havner i skikkelige problemer, og det er flere ting som kan gjøres. Har man høye boliglån som man betaler på vil for eksempel en refinansiering kunne være et grep som kan lette den økonomiske hverdagen betydelig – det må det ikke være tvil om. Et grep som dette er ikke noe man gjør i tide og utide, men kanskje 2-3 ganger i løpet av livet, ettersom man jo naturligvis har som mål å bli gjeldsfri før alderdommen trer inn med full kraft.

Men uansett: det handler som sagt nå om å begrense forbruket en del, selv om dette igjen kan gå ut over deler av det norske arbeidsmarkedet, men som privatperson er man nødt til å sørge for seg selv slik at man står best mulig rustet når de virkelig tøffe tidene banker på døren.